Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Βιβλία: 5 χρόνια ακόμα;

Εκτύπωση βιβλίων
Οι προβλέψεις για τον θάνατο του βιβλίου, του χάρτινου βιβλίου δίνουν και παίρνουν. Ο πιο πρόσφατος μάντης είναι ελληνικής καταγωγής Nicholas Negroponte του ΜΙΤ. Τους δίνει μόνο πέντε χρόνια ζωής "Ναι, θα συμβεί γρηγορότερα από τα δέκα χρόνια που νομίζαμε" δήλωσε πρόσφατα. Θα συμβεί γιατί ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως για παράδειγμα η Αφρική, το φυσικό μέσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ενώ στους υπολογιστές, όπως αυτούς του φτηνούς laptop των 100 δολαρίων που προωθεί το "Ίδρυμα για ένα laptop για κάθε παιδί", που ξεκίνησε ο Negroponte τα πράγματα είναι διαφορετικά.



Σε κάθε laptop μπορείς να βάλεις 100 βιβλία. Αν μετά μοιράσεις 100 laptop σε ένα χωριό, αυτό σημαίνει ότι το χωριό θα έχει 10.000 βιβλία. Το επιχείρημα σε κάποιο βαθμό στέκει, αλλά γενικότερα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και δεν είναι τόσο απλά γιατί πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν κάποια σοβαρά θέματα και όχι απλώς η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.



Πρόσφατα η amazon (η οποία ανακοίνωσε ότι ότι στο μαγαζί της τα e-book ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα σκληρόδετα βιβλία) άρχισε να πουλά βιβλία μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό είναι σοβαρό, γιατί η amazon ελέγχοντας το μέσον, ελέγχει μονοπωλιακά και την παραγωγή και διάθεση βιβλίων. Το παράδειγμα της μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές e-readers και τότε μπορεί μεν να έχει απαλλαγεί από τα χάρτινα βιβλία - και μας μείνουν ίσως λίγα περισσότερα δέντρα - αλλά θα έχουμε να λύσουμε ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα.



Περιοδικό Ram Νοέμβριος 2010

1 σχόλιο:

  1. Η αξία του ξεφυλλίσματος, η μυρωδιά του χαρτιού, αφιέρωση στις πρώτες σελίδες αν είναι δώρο, είναι μερικά από τα προτερήματα του βιβλίου έναντι του e-book που θα το κρατήσουν στη ζωή για πολλά πολλά χρόνια ακόμα!! :) + η τιμή του ipad! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή