Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

6 τρόποι για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας!

Διαχείριση χρόνου

Έχετε προβλήματα με την κατανομή του χρόνου και προτεραιοτήτων; Σας είναι δυσσάρεστο να αναβάλλετε εργασίες; Θέλετε να τελειώσετε συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνετε; Τότε σίγουρα θα σας φανούν πολύ χρήσιμα τα tips που έχουμε παραθέσει παρακάτω και μια καλή ευκαιρία να τα ακολουθήσετε για να βάλετε σε γερές βάσεις την διαχείριση του χρόνου σας από το 2011!

Οι περισσότεροι καταστρώνουμε σχέδια και στόχους πολύ ευχάριστα, βάζουμε το καθένα σε βαθμό προτεραιότητας αλλά στο τέλος πετυχαίνουμε να κάνουμε λιγότερο από τα μισά που έχουμε θέσει από την αρχή. Όλοι μας έχουμε πει προτάσεις όπως "Δυστυχώς αυτό δεν θα είναι έτοιμο σήμερα" ή "Έχω τόσα πολλά να κάνω και δεν ξέρω από που να ξεκινήσω". Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα συγκεκριμένο στόχο, να θέσουμε προτεραιότητες και κάθε μέρα η συνείδηση μας, μας το υπενθυμίζει!

Οι ψυχολόγοι χωρίζουν τους τύπους των ανθρώπων που αναβάλλουν πράγματα σε δύο κατηγορίες:

- Τους ανθρώπους της τελευταίας στιγμής. Αναβάλλουν την κάθε εργασία μέχρι την τελική προθεσμία και ουσιαστικά απολαμβάνουν να δουλεύουν υπό πίεση με την αιτιολογία ότι έτσι είναι πιο δημιουργικοί.

- Τους ανθρώπους που δεν θέλουν να δυσσαρεστήσουν κανέναν και αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν περισσότερες εργασίες σε μικρό χρονικό διάστημα που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν.

Έτσι για να αποφύγουμε την συνεχόμενη αναβλητικότητα, προτείνουν οι ειδικοί τους εξής τρόπους για να διαχειριστεί κάποιος σωστά τον χρόνο του:

1. Ξεκινήστε αμέσως, το πολύ μέσα σε 72 ώρες από την στιγμή που αποφασίσατε να κάνετε μια εργασία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί το task μειώνονται όλο και περισσότερο όσο περνάει και ο χρόνος.

2. Αποφύγετε την τελειότητα. Πολύ συχνά μπαίνει κάποιος σε λεπτομέρειες και αναλύσεις που δεν είναι απαραίτητες και μπαίνει ουσιαστικά σε ένα τούνελ χωρίς έξοδο και χάνει τον πραγματικό του στόχο, που είναι η ολοκλήρωση της εργασίας. Μην βλέπεις το δέντρο αλλά το δάσος.

3. Ξεκινήστε με τις εργασίες που έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Πολύ συχνά ξεκινάει κάποιος από τις εύκολες δουλειές και αφήνει τις πιο δύσκολες για το τέλος, που είναι ήδη κουρασμένος και έτσι πάλι μειώνονται οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η εργασία.

4. Η αυτοεκτίμηση είναι σημαντική. Πρέπει να ξέρει κάποιος για ποιον σκοπό κάνει την συγκεκριμένη εργασία. Θα πρέπει σε αρκετά στάδια να βραβεύει τον εαυτό του και να ξέρει ακριβώς ότι αυτό που κάνει είναι κάτι σημαντικό και χρήσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση χάνεται το κίνητρο και συνήθως όλη η προσπάθεια.

5. Βρείτε την αιτία που προκαλεί την αναβλητικότητα. Συνήθως όταν κάποιος αναγνωρίζει το πρόβλημα μπορεί να το αντιμετωπίσει και πιο σωστά. Καταγράψτε ποιες είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν την αναβλητικότητα που σας διακατέχει.

6. Μειώστε το άγχος. Πρέπει να βγουν από το ρεπερτόριο σας λέξεις όπως πρέπει και επιβάλλεται. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε την εργασία με πιο χαλαρό αλλά και οργανωμένο ρυθμό που θα σας οδηγήσει πιο σύντομα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ελπίζω να σας ήταν χρήσιμο το παραπάνω άρθρο και να σας βοηθήσει να προγραμματήσετε πιο σωστά το 2011! Μην ξεχάσετε επίσης να εκτυπώσετε τα ημερολόγια σας για να μπορείτε να καταχωρείτε όλες τις σημαντικές εργασίες. Όλοι εμείς στην printxpress σας ευχόμαστε ένα δημιουργικό έτος με σωστό και συγκροτημένο προγραμματισμό.

Time management

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου