Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Διαχείριση χρώματος

Στον ψηφιακό κόσμο μπορούμε να περιγράψουμε το χρώμα με τις έννοιες του κορεσμού, της αντίθεσης και της φωτεινότητας, έχοντας μία σκάλα από το 0 έως το 100 για τους ανθρώπους και από το 0 έως το 255 για τους υπολογιστές. Αλλά σε τι αναφέρεται αυτή η κλίμακα; Όταν ανάβει η οθόνη του υπολογιστή και βλέπουμε τα χρώματα μιας εικόνας, τα ηλεκτρόνια που την απεικονίζουν δεν είναι τα ίδια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε διαφορετικά χρώματα σε διαφορετικές οθόνες.
Σκάλα χρωμάτων

Εδώ και δεκαετίες η βιομηχανία του χρώματος είχε την ανάγκη να περιγράφει με ακρίβεια το χρώμα που θέλει ο χρήστης και πως το συγκεκριμένο χρώμα εμφανίζεται στο μάτι και στον εγκέφαλο του κάθε ανθρώπου. Η λύση ήρθε το 1990 με τα περιβόητα ICC Profiles (Internation Colour Consortium), που εφευρέθηκαν από την Apple και την Adobe. Έδωσαν στην βιομηχανία χρώματος κάποια στάνταρ για το πώς να μεταφέρονται οι εικόνες σε διαφορετικές συσκευές αλλά το χρώμα να παραμένει το ίδιο. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα είναι συμβατικές με τα ICC profiles. Οι περισσότεροι υπολογιστές που είναι εξοπλισμένοι με ένα CMS (Colour Management System), και ένα προφίλ για κάθε συσκευή που εμπλέκεται στην διαδικασία διαχείρισης χρώματος,  μπορούν να σιγουρέψουν ότι τα χρώματα μεταφέρονται με ακρίβεια, από την λήψη μιας φωτογραφίας με ψηφιακή φωτογραφική μέχρι και την εκτύπωση της.
Mac vs PC

Η Apple φυσικά ενσωμάτωσε τα συγκεκριμένα χρωματικά προφίλ μέσα στο ίδιο της λειτουργικό σύστημα. Τα Windows σε αντίθεση παρόλο που έχουν ένα ολόιδιο σύστημα διαχείρισης χρώματος, δεν ενθαρρύνουν τον χρήστη να τα χρησιμοποιήσει αλλά προτείνει η κάθε συσκευή να δουλεύει σε sRGB mode. Αυτό εν μέρει λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά δεν καλύπτει όλη την χρωματική γκάμα και θέτει σε κίνδυνο φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ή σαρώσεις να έχουν χρωματικές απώλειες.
Σκάλα CMYK


Το ιδανικό είναι το χρωματικό προφίλ της κάθε συσκευής να μην είναι ρυθμισμένο στο preset του κατασκευαστή αλλά να δοκιμάσει κάποιος σε ποιο προφίλ δουλεύει καλύτερα και φυσικά να καλιμπράρεται συχνά με την οθόνη που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Αυτό φυσικά απαιτεί έξτρα κόστος σε software και hardware. Αλλά αν είναι καλιμπραρισμένα η οθόνη και ο εκτυπωτής που χρησιμοποιείτε τότε υπάρχουν ελπίδες ότι το αποτέλεσμα που θα εκτυπωθεί θα είναι το αναμενόμενο.
Στην printxpress δουλεύουμε συνέχεια για να βελτιώνουμε την απόδοση του χρώματος και να εκτυπώνουμε το αποτέλεσμα που περιμένει ο κάθε χρήστης. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 420215 για να λύσετε τυχόν απορίες ή να επισκεφτείτε το website μας στο www.printxpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου